Home

Articole

Publicitate
. .

 

 

Este mai bine sa previi decat sa tratezi mastita!

   Imbolnavirea ugerului sau mastita este provocata de doua feluri de microbi: unii sunt banali si se gasesc in murdaria adaposturilor, altii sunt contagiosi si, in consecinta, foarte periculosi, pentru ca transmit boala de la o vaca la alta. Prin urmare, se poate spune ca mastitele vacilor sunt de doua feluri: mastite provocate de microbi din mediu si mastite contagioase (provocate de Streptococcus agalactiae si Streptococcus aureus). Si una si alta aduc pagube importante crescatorului de vaci. La o vaca suferinda de mastita se reduce secretia laptelui, iar branzeturile care se prepara din lapte mastitic sunt de calitate inferioara, pentru ca proteina acestuia este deteriorata.
   Trebuie stiut ca un unger bolnav poate fi depistat cu ochiul liber (pielea are culoare schimbata, iar prin palpare este umflat mai dur si mult mai cald). O asemenea mastita se numeste mastita clinica. Exista insa si o altfel de mastita care este prezenta dar nu poate fi observata de catre crescatori. Acesta se numeste mastita subclinica. Ea se depisteaza prin numararea leucocitelor (celule somatice) din lapte, care cresc considerabil ca numar in caz de boala (peste 3000.000/ml lapte).
   Mamitele clinice au o frecventa de 3-4i in efectivele de vaci nesupravegheate sanitar, iar cele subclinice intrec 25%. Si in mamitele clinice si in cele subclinice crescatorul pierde cea 500 -1.000l lapte pe an de la o vaca a carei uger este bolnav. De aici rezulta ca zootehnistul serios, care doreste sa castige bani din cresterea vacilor, este interesat in cel mai inalt grad sa previna aparitia mastitelor, chiar si a celor care nu pot fi observate.
   Cum pot fi ele prevenite?
   Mastitele provocate de catre un mediu murdar pot fi prevenite prin respectarea urmatoarele reguli:
   • intretinerea vacilor pe un pat curat si uscat (cuseta de dormit), tot timpul anului (365 zile);
   • tunderea parului de pe uger. Adoptati o atitudine sanitara inainte si dupa muls. Folositi pe timpul mulsului manusi chirurgicale (crapaturile de pe mainile muncitorului contin microbi pe care ii puteti transmite ugerului).
   • inainte de aplicarea paharelor de muls, mulgeti primele jeturi de lapte intr-o ceasca si inspectati-l pentru a vedea daca nu are flocoane de lapte inchegat si aruncati-l. Inspectati culoarea pielii ugerului si palpati-l sa vedeti daca nu este tare. Daca sunt semne de mastita, tratati sfertul bolnav;
   • spalarea ugerului cu apa si stergerea cu un servetel de hartie sau panza uscata. Servetelul se arunca, iar panza se dezinfecteaza prin fierbere. Retineti ca fiecare vaca trebuie sa aiba servetelul ei. Cel mai bine este sa nu folositi pentru spalarea ugerului apa, ci un dezinfectant. Puneti apoi paharele de muls (sau mulgeti cu mana). La sfarsitul mulsului, nu uitati sa dezinfectati sfarcurile cu o solutie care contine iod.
    Respectati urmatoarea ordine a operatiilor pe timpul mulsului:
   • eliminarea primelor jeturi de lapte;
   • dezinfectie (spalare);
   • uscare;
   • mulgere;
   • dezinfectie.
   • verificati cu un manometru valoarea si unitatile de vacum la fiecare trei luni. Ele trebuie sa fie in limitele indicate de specialisti.
   • atunci cand cumparati vaci de la altii, sa nu le amestecati cu cele de acasa pana nu ne convingem daca ele au sau nu au mamita clinica sau subclinica.
   • verificati continutul de celule albe (leucocite) din lapte (daca aveti posibilitati) sau faceti un test cu albrom pentru verificarea normalitatii laptelui.
   Daca vacile D-voastra au mastita contagioasa, separati vacile bolnave de cele sanatoase si le mulgeti ultimele. La terminarea mulsului, paharele de muls trebuie, obligatoriu, sa fie dezinfectate. Altfel veti imbolnavi de mastita intreg efectivul.
   • combateti mustele si suplimentati ratia zilnica cu vitamina E si seleniu.

. .

sus...

copyright © e-veterinar.ro