contact       -----------

-----------

 

 

 

OBSERVATII ASUPRA UNUI CAZ DE HEMANGIOSARCOM
LA CÂINE

SIMONA IVANA, F.I. IVANA

     Rezumat
     Se prezinta un caz de hemangiosarcom la caine, cu localizare cutanata, care a fost diagnosticat pe baza examenului histopatologic si caruia i s-a aplicat tratamentul chirurgical cu rezultate foarte bune.
     Hemangiosarcomul este un proces tumoral malign al celulelor endoteliale vasculare, care poate sa apara la diferite specii de animale, inclusiv la caine, pisica si om. Incidenta cea mai crescuta se înregistreaza la caine.
     Localizarea la aceasta specie este cutanata - cu prognostic favorabil postoperator - splenica, osoasa (coaste, vertebre), musculara, hepatica, renala, pulmonara si cardiaca.
     Hemangiosarcoamele cutanate prezinta unele particularitati. Dintre toate localizarile, incidenta cea mai mare este cea cutanata, care se intalneste la unele rase de caini cu pielea glabra, cu parul (roba) deschis si cu pielea slab pigmentata (Pointer). Leziunile tumorale sunt provocate de razele ultraviolete. Varsta medie a cainilor afectati este de minim 10 ani, femelele prezentand un risc mai mare de îmbolnavire decat masculii.
     Hemangiosarcoamele splenice si cardiace sunt tumorile cele mai frecvente ca localizare interna, la nivelul splinei si a atriumului drept sau stang. Varsta medie este de 10 ani, rasele Ciobanesc german si Boxer prezentand un risc mai mare.
     La om, de altfel ca si la caine, expunerea repetata la clorura de vinil constituie un factor de risc. Localizarea la nivelul atriumului drept (mai putin la cel stang) este mai frecventa la Ciobanescul german.
     Hemangiosarcoamele osoase primare sunt mai rar întalnite la caini. Ele pot sa apara uneori la cainii tineri pana la varsta de 6 luni si mai ales la rasele de talie mare, în special la Dog german.
     Aspectele clinice. La cainii cu pielea slab protejata împotriva radiatiilor solare, leziunile se produc pe zonele expuse acestora, sub forma unor formatiuni mici, de culoare rosie, delimitate si neulcerate. La începutul procesului neoplazic, se observa si unele localizari subcutanate, spontan hemoragice, care la o simpla inspectie se pot confunda cu mici hematoame.
     La cazul examinat de noi, un caine Boxer mascul în varsta de 14 ani, tumora avea localizare cutanata în zona prescapulara stanga (tumora primara), iar metastazarea a avut loc la nivelul cotului, cu fenomene de paralizie a membrului stang anterior.
     Histopatologic, hemangiosarcomul reprezinta o proliferare de celule endoteliale imature, care formeaza spatii vasculare de diferite dimensiuni cu aspect cavernos în interiorul tumorii. De retinut ca la examenul histopatologic este obligatorie reperarea unor spatii vasculare pentru a diferentia aceasta tumora de fibrosarcom.
     Diagnosticul se bazeaza pe examenele: radiologie, ecografic, hematologic si citologic-histologic.
Radiologie este importanta vizualizarea eventualelor metastaze pulmonare.
Ecografic reprezinta unicul mijloc de confirmare a prezentei unei tumori metastatice cardiace.
Hematologic, este un examen complementar, constatandu-se la hemoleucograma o anemie cu modificari morfologice ale hematiilor (hematii nucleate). Citologic - histologic, materialul obtinut prin biopsie ecoghidata poate cuprinde leziuni eterogene de necroza si hemoragie. Post-punctie exista riscul de hemoragie locala. Numai analiza unui prelevat de dimensiuni mari dintr-un fragment tumoral (în urma unei ablatii tumorale), care macroscopic nu pare a fi nici hemoragie, nici necroza, ne poate indica un diagnostic citologic-histologic corect.
Diagnosticul tumorilor cutanate de dimensiuni mici si chiar mari se poate stabili totusi prin proba biopsica. Diagnosticul este favorabil în cazul etiologiei cu raze ultraviolete.
Tratamentul chirurgical este indicat în cazul hemangiosarcoamelor cutanate, splenice si mamare. Interventia noastra chirurgicala la cazul mentionat s-a soldat cu bune rezultate.

Rev. Rom. Med. Vet, voi. 7, nr. 4, 1997OBSERVATIONS ON A CASE OF HAEMANGIOSARCOMA IN DOG

SIMONA IVANA, F.I. IVANA


Abstract: A case of skin haemangiosarcoma in dog is presented. This was diagnosed by histopathological examination and a surgical treatment was used for its resolution with very good results.

Rev. Rom. Med. Vet, voi. 7, nr. 4, 1997


OBSERVATIONS SUR UN CAS DE HÉMANGIOSARCOME CHEZ
LA CHIEN

SIMONA IVANA, F.I. IVANA

Résumé: Un cas de hémangiosarcome cutané est présenté. Il a été diagnostiqué par examen histopathologique et. pour sa résolution, on a utilisé un traitement chirurgical avec des t'es bons résultats.

Rev. Rom. Med. Vet, voi. 7, nr. 4, 1997

 

 

°

-----------

-----------