contact       

 

---------------

---------------


 

Diabetul zaharat

 Este cea mai frecventa endocrinoza intalnita la pisici, fiind un model de studiu al diabetului zaharat la om.

Etiologie. Cauza primara o constituie insuficienta secretiei de insulina, frecvent asociata cu leziuni ale pancreasului. sunt si factori extrapancreatici care pot duce direct sau indirect la diabet zaharat cum sunt: tulburari nervoase, stresul, obezitatea, diferite infectii, tulburari de functionare ale ficatului, suprarenalelor, tiroidei si hipofizei, precum si unii factori ereditari.

Patogeneza. Diabetul zaharat este o tulburare cronica a metabolismului hidratilor de carbon, caracterizata prin hiperglicemie si glicozurie permanenta.

Tabloul clinic. Boala are o evolutie cronica. Semnele clinice principale sunt poliuria, polidipsia si slabirea progresiva pana la cahexie, adesea asociata cu un apetit crescut. Polidipsia poate duce la ingrasare (diabet gras). Incompleta ardere a grasimilor duce la acidoza metabolica care determina: oboseala, apatie, nesiguranta in miscari, sete exagerata, vomitari dese, miros de acetona a respiratiei, puls filiform si rapid si in final coma. Pe piele apar abcese mici, superficiale, pruriginoase si la ochi cataracta, cheratita si retinita hemoragica. In cazurile grave, netratate, moartea survine in 2-3 luni de la aparitia primelor semne.

Modificari anatomopatologice. Leziunile sunt localizate la pancreas, la nivelul insulelor Langherhans si in rinichi. Exista o corelatie direct proportionala intre cantitatea de amiloid depozitat in insulele pancreatice si severitatea semnelor clinice.

Diagnosticul se pune pe semnele clinice si pe analiza sangelui si urinei. Glicemia la pisica sanatoasa este de 70-100 mg%, pe cand in diabetul zaharat depaseste 125mg%, ajungand uneori pana peste 500mg%.
Mare valoare de diagnostic o are testul de toleranta la glucide. Se administreaza intravenos 0.5glucoza/kg corp, dintr-o solutie concentrata de 0.5%. Injectia se face lent, timp de 3-5 minute. Se determina glicemia inainte si dupa 90 de minute de la administrarea glucozei. Cresterea glicemiei dupa 90 de minute de la administrarea glucozei arata un metabolism scazut al hidrocarbonatilor, ceea ce confirma diagnosticul de diabet zaharat. Urina, dupa 90 de minute de la administrare contine glucoza.

Tratament. Impune in primul rand administrarea unui regim dietetic, hipoglucidic, prin reducerea si apoi suprimarea dulciurilor din alimentatie si cresterea cantitatii de proteine, lipide, vitamine si saruri minerale. Administrarea insulinei intramuscular in doza de 0.2UI/Kg greutate vie se practica atunci cand glicemia este mai mare de 250mg% pentru a nu crea pericolul de hipoglicemie. Aproximativ 10% din pisicile cu diabet se vindeca spontan, aspect ce nu este cunoscut la alte specii.   sus...

.

. .

-------------------------------------------------------------------------------