contact       

 

---------------

---------------


 

Rinitele

       Rinitele sunt frecvente la pisica si pot evolua acut sau cronic, fiind primare, simptomatice sau secundare (incadrandu-se in complexul bolilor respiratorii superiare). Agentii etiologici principali (90%) sunt agenti infectiosi ca: herpesvirusul si calicivirusul felin, clamidii, micoplasme, reovirusuri, coronavirusuri, diferiti paraziti sau miceti etc. Rinitele acute pot avea drept cauza frigul, umiditatea, praful, unele gaze iitante, diferiti factori alergizanti.
       Tabloul clinic. Rinita acuta catarala (sau catarul nazal) cand este primara evolueaza fara modificarea starii generale si se manifesta prin: stranut, prurit nazal si scurgeri initial seroase apoi mucopurulente.
       Rinita cronica este secundara in diferite boli infectioase, micotice, parazitare si se manifesta prin jetaj nazal mucopurulent, cu striuri de sange sau pseudomembrane si cu miros fetid. Secretiile se usuca in jurul narilor, obturand orificiile, ceea ce face ca pisica sa sforaie sau sa respire pe gura. Adesea se complica cu conjunctivita, faringite, tonsilite, laringita sau bronhopneumonie.
       Tratamentul in rinitele simple se realizeaza prin toaletarea cavitatilor nazale si instilatii cu sulfatizol 20% amestecat parti egale cu ser fiziologic. In rinitele cronice tratamentul vizeaza etiologia bolii.   sus...

. .

-------------------------------------------------------------------------------