hosting business plan how to write good english essays poultry farm business plan sample forgiveness essay

DERMATITA CARBUNOASA

Patologia infectioasa bacteriana

DERMATITA CARBUNOASA 
(Antraxul cutanat)

Se prezintă ca dermatită hemoragico necrotică (pustulă malignă, carbuncul) ca forma atipică de antrax. Se înregistrează rar, consecutiv infecţiei transcutanale prin insecte hematofage la taurine. Antraxul cutanat este forma obişnuită cu care boala se prezintă la om şi este intilnită la persoanele care manipuleaza animale sau produse contaminate.
Simptome. Boala debutează prin formarea loi maica unuia sau mai multor tocare de culoare roşie-inchisă. bine delimitate, calde şi dureroase, in centrul focarului, se formează o vezicopustulă plină cu un exsudal sero-hemoragic care, prin uscare, formeaza crustă negricioasa. Regiunea din jurul pustulei este edemaţiată pielea devine roşie-violacee şi se formeaza vezicopustule secundare.
Boala se vindecă uneori spontan sau generează o septicemie gravă, mortală.
Diagnosticul se stabileşte pe baza caracterului hemoragic al vezicopustulelor. La examenul microscopic al lichidului de punctie, prezenţa bacililor Gram pozitivi, de formă dreptunghiulară, izolati sau in lanţuri, capsulaţi în frotiurile colorate prin metoda Giemsa sau cu albastru de metilen este concludentă confirmind antraxul.
Prognosticul este favorabil în fazele incipiente, cand animalul nu prezintă semne de septicemie.
Tratamentul constă in aplicarea locală şi generală a antibioticelor (penicilină, tetracicline), asociate eventual cu ser anticărbunos.
Profilaxia impune izolarea imediată a animalului bolnav dezinfecţia locului şi seroprevenţia sau vaccinarea de necesitate a tuturor animalelor receptive din focar.
Vaccinările periodice profilactice evită apariţia dermatitei carbunoase, ca şi a celorlalte forme de antrax

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Contact

Ne dorim sa auzim ce ai de spus. Ai gasit o eroare? Vrei sa publicam un articol pe o tema anume? Lumea animalelor te fascineaza si vrei sa scrii despre asta? Scrie-ne folosind acest formular!

Se trimite

©2020 e-veterinar.ro

Log in with your credentials

Forgot your details?